مشاوره،اجراء و نظارت -----ISSR,SSQR,ISO9001,IATF16949
چگونه با قلمه زدن، انواع گیاهان را تکثیر کنیم؟
تاریخ : دو شنبه 13 ارديبهشت 1395
نویسنده : RmZiRn

چگونه با قلمه زدن، انواع گیاهان را تکثیر کنیم؟

برای قلمه زدن لازم نیست کار زیادی انجام دهید. برای تکثیر گیاه به روش قلمه زدن، به یک گلدان، یک چاقوی تیز و مقداری خاک قلمه و یا خاک گلدان نیاز دارید.
 
 

هنگامی که گیاهتان خوب رشد کرده است و میخواهید تعداد آن را زیاد کنید، قلمه زدن گیاه ایده خوبی است. همچنین در شرایطی که گیاهتان زیاد رشد کرده و بزرگ شده و اکنون میخواهید آن را با گیاهان دیگری جایگزین کنید، میتوانید با قلمه زدن گیاهان تازه ای از آن درست کنید.

چگونه گیاه را قلمه بزنیم؟

لازم نیست کار زیادی انجام دهید. برای تکثیر گیاه به روش قلمه زدن، به یک گلدان، یک چاقوی تیز و مقداری خاک قلمه (ترکیبی از خاک گلدانی با زهکشی آزاد و ماسه) و یا خاک گلدان نیاز دارید. گاهی اوقات استفاده از تعدادی چوب کوچک نیز برای پشتیبانی و تکیه گاه قلمه ها خوب است.

شکل- یک کیسه پلاستیکی روی قلمه ها کشیده میشود (بدون این که با برگها تماس داشته باشد) تا زمانی که جوانه های جدید دیده شوند. 

شرایط مناسب برای رشد قلمه ها

ابتدا باید مکانی روشن با دمای 13 تا 18 درجه سانتیگراد را برای نگهداری قلمه ها انتخاب کنید. دقت داشته باشید اگر گیاهتان بومی نواحی گرمسیری است، باید دما بالاتر از مقدار گفته شده باشد. شما میتوانید در هر گلدان چندین قلمه را بکارید.

-    گیاهانی مانند پاپیتال (ivy) و گیاهان دیگری که ساقه های بلند و آویخته دارند و برگهای آنها در تمام طول ساقه رشد میکند، به راحتی با قلمه گرفتن از ساقه تکثیر میشوند و نیازی به دستورات خاصی برای پرورش قلمه ندارند. این گیاهان به راحتی رشد میکنند. یک قطعه بزرگ از ساقه را میتوانید به چند قطعه تقسیم کیند و آنها را در خاک قلمه بگذارید، به آنها آب بدهید و آنها را با پلاستیک بپوشانید تا زمانی که جوانه های جدید را مشاهده کنید. هنگامی که متوجه شدید قلمه گرفته و برگهای جدید از آن رشد میکند، میتوانید مطمئن شوید که قلمه ریشه داده و به اندازه کافی بالغ شده که بتوانید آن را در گلدان بکارید.

شکل- قلمه دمبرگ

-    برای قلمه دمبرگ از یک برگ و ساقه اش (دمبرگ) استفاده میشود. اگر گیاهان نرم ساقه دارید، ریشه آنها به خوبی از پس این کار بر می آیند. این روش اغلب در مورد بنفشه آفریقایی استفاده میشود. گیاهانی را برای قلمه انتخاب کنید که برگهای زیادی دارند. برگهایی که انتخاب میکنید، باید دمبرگهای سفت و گوشتی داشته باشند. ساقه برگ را از قاعده آن ببرید و ساقه را قطعه قطعه کنید تا جایی که 3 تا 4 سانیتمتر طول داشته باشد.

 نوک دمبرگها را در پودر هورمون ریشه زایی غوطه ور کنید و سپس قلمه ها را در گلدانی با خاک قلمه قرار دهید. حتما قلمه هایی که در گلدان قرار میدهید باید ایستاده باشند تا برگها خراب نشوند. گلدان را با پلاستیک بپوشانید و آن را گرم نگه دارید تا زمانی که ببینید جوانه های تازه شروع به رشد کرده است.

-    به منظور قلمه گرفتن از راس ساقه، از گیاه سالمی استفاده کنید که مقدار زیادی ساقه های بلند دارد. قلمه ها را از بخشهای بیرون و قدیمی تر گیاه بگیرید چون بخشهای نرم و تازه تر خوب ریشه نمیدهند. قلمه ها را در مکانی روشن و گرم قرار دهید تا زمانی که جوانه های جدید تولید کند.

 

در این زمان مطمئن میشوید که گیاه ریشه زده است. برای تقویت رشد انبوه و پرپشت گیاه، نوک جوانه هایی که را که بزرگ شده اند بچینید (شکل بالا).

 

شکل- تصویر سمت راست قلمه معمولی و تصویر سمت چپ قلمه راس را نشان میدهد. 



هنگام قلمه گرفتن حتما از یک چاقوی تیز استفاده کنید و ساقه هایی را که 8 تا 13 سانتیمتر طول دارند، قطع کنید. دقت کنید در انتهای ساقه جوانه در حال رشد وجود داشته باشد. محل برش را در بالای نقطه اتصال برگ به ساقه یا گره انتخاب کنید و با زاویه ای آن را قطع کنید که از این نقطه گره دور باشد. درست پایین گره، جایی است که باید ساقه را جدا کنید (شکل بالا). محل گره جایی است که ریشه های جدید رشد خواهند کرد.

شکل- سه گره (محل اتصال برگ به ساقه) در تصویر نشان داده شده اند. 

 باید برگهای پایینی را با دقت از گیاه جدا کنید. اگر چندین قلمه زده اید و رسیدگی به آنها زمان میبرد، میتوانید موقتا آنها را در آب بگذارید تا زمانی که آماده کاشت آنها شوید. باید در گلدانی که قلمه ها را میکارید سوراخی ایجاد کنید. قلمه ها را در پودر ریشه زایی بخوابانید و سپس آنها را در خاک قلمه بگذارید و از یک تکه چوب برای پشتیبانی آنها استفاده کنید. باید دقت کنید با هورمون ریشه زایی و خاک گلدان تماس نداشته باشند. در آخر تنها باید روی خاک قلمه آب بریزید. اگر میخواهید رطوبت گیاه حفظ شود میتوانید یک کیسه پلاستیکی روی آن بکشید تا زمانی که گیاه شروع به رشد و تولید برگ کند.

-    اگر از بنفشه آفریقایی قلمه میگیرید، قلمه دمبرگ را میتوانید در آب بگذارید تا ریشه بزند. اما سطح روی بطری آب را با دستمال کاغذی بپوشانید و دور آن یک کش بیندازید. سوراخی در دستمال ایجاد کنید و قلمه را از طریق این سوراخ وارد آب کنید. اگر محیط آن را گرم و روشن نگه دارید حتما مقدار زیادی گیاه بنفشه آفریقایی خواهید داشت.

-    اگر قلمه ساقه میخواهید بگیرید، از یک چاقوی تیز برای بریدن ساقه ای با طول مناسب استفاده کنید. محل برش را درست بالای گره انتخاب کنید و ساقه را به قطعات کوچکتر تقسیم کنید. حتما هر قطعه باید یک برگ داشته باشد. قلمه را با کمک یک چوب پشتیبان در گلدانی با خاک قلمه قرار دهید. میتوانید چند قلمه را در یک گلدان بکارید. نباید قلمه ها را نزدیک به لبه گلدان قرار دهید چون خاک نزدیک دیواره بسیار خشک میشود. به گلدان آب بدهید و سپس با پلاستیک کوچکی ان را بپوشانید. حتما دقت کنید پلاستیک با برگهای قلمه تماس نداشته باشند. هنگامی که برگهای کوچک و جدید شروع به رشد کردند، میتوانید مطمئن شوید گیاه ریشه زده است. سپس میتوانید قلمه را به گلدان اصلی منتقل کنید.

 

با کمک کلیه نکات گفته شده در این مقاله متوجه میشوید هر گیاه را چطور قلمه بزنید و تکثیر کنید. گاهی اوقات لازم است با سعی و خطا برخی جوانب کار را پیش ببرید اما در اکثر موارد با رعایت نکات گفته شده موفق میشوید. 




|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
موضوعات مرتبط: , دانستنی ها , آموزش , محیط زیست , ,
برچسب‌ها: مجله ی تصویری , هنر و نوآوری , چگونه با قلمه زدن، انواع گیاهان را تکثیر کنیم؟ ,
مطالب مرتبط با این پست
» سیستم نوبت دهی اینترنتی کلینیک شیخ الریس تبریز
» دلیل بسیار جالب اختراع شطرنج!
» اینفوگرافیک : طالع بینی شکل پاهای شما
» فواید آب سرد برای پوست
» درختی که ۴۰ نوع میوه‌ می‌دهد+ تصویر
» آموزش لغو عضویت در گروه های یاهو
» 11 نکته‌ای که باید قبل از ارسال هر ایمیل به آن توجه کنیم
» درس هایی که تا پیش از 20 سالگی باید یاد می گرفتید
» خواص و فواید جادویی برخی از انواع تخمه ها
» کم کردن حجم موزیک
» بهترین دوربین های ۲۰۱۴
» برنامه های ضروری ویندوز (۱)
» برنامه های ضروری ویندوز (۲)
» برنامه های ضروری ویندوز (۳)
» برنامه های ضروری ویندوز (۴)
» برنامه های ضروری ویندوز (۵)
» برنامه های ضروری ویندوز (6)
» چگونه گالری تصاویر بسازیم؟
» نکاتی برای عکاسی بهتر
» آموزش اشتراک گذاری در یک شبکه2
» آموزش اشتراک گذاری در یک شبکه
» نرم افزار طراحی برنامه زمانی مدارس aSc TimeTables v2014.11.12
» چگونه از "فلش مموری" خود مراقبت کنیم؟
» وقتی حیوانات هم گُر می‌گیرند
» با عکس‌هایتان جادو کنید!
» دانلود نرم افزار مشاهده وضعیت آب و هوایی دنیا Earth Alerts 2014.1.174
» 15 نشانه سرطان که آقایان نادیده می گیرند
» نشاط با دارچین
» ۵ تا علامت که نشون میده وقتشه کارتون رو عوض کنید
» برندگان مسابقه بین المللی عکاسی حیات وحش
» تقویم محتوا چیست و چگونه تدوین می شود؟ (به همراه نمونه)
» آیا می‌شود بدون صرف هزینه و وقت زیاد، طراحی وب را یاد گرفت؟ (قسمت اول)
» آیا می‌شود بدون صرف هزینه و وقت زیاد، طراحی وب را یاد گرفت؟ (قسمت دوم)
» دانلود رایگان کتاب چگونه طراح سایت شویم ؟
» حالا با گوگل Docs می‌توانید بدون نیاز به Office فایل‌های Office را ویرایش کنید!
» افزایش سرعت فایرفاکس در وب‌گردی٬دانلود و…
» چگونه حساب فیسبوک خود را غیرفعال و حذف کنیم
» درس اول-آموزش کامل و تصویری فیس بوک
» درس دوم-حریم خصوصی و راهنمای کامل تنظیمات در فیس بوک
» درس سوم-تنظیمات حریم خصوصی فیس بوک در تبلیغات، لیست ها و مزاحمت های افراد یا اپلیکیشن ها
» درس چهارم-ساخت و مدیریت پروفایل در فیس بوک
» درس پنجم-جستجو و یافتن دوستان در فیس بوک
» درس ششم-اشتراک گذاری و تایم لاین شما
» درس هفتم-همه چیز درباره News Feed
» درس هشتم-اشتراک گذاری و اضافه کردن عکس و فیلم در فیس بوک
» درس نهم-چت و تماس ویدئویی در فیس بوک
» درس دهم-پیام ها
» درس یازدهم-گروه ها
» آموزش کامل تنظیمات فیس‌بوک
» آموزش نرم افزار CorelDRAW + دانلود

آخرین مطالب

/
بسم الله الرحمن الرحیم، وَإِن يَكَادُ الَّذِينَ كَفَرُوا لَيُزْلِقُونَكَ بِأَبْصَارِهِمْ لَمَّا سَمِعُوا الذِّكْرَ وَيَقُولُونَ إِنَّهُ لَمَجْنُونٌ وَمَا هُوَ إِلَّا ذِكْرٌ لِّلْعَالَمِينَ ♥♥♥♥♥ اللّهـُمَّ صَـلِّ عَلے مُحَـمَّد ﷺ وَ آلِـ مُحَـمَّد ﷺ وَ عَجِّـلْ فـَرَجَـهُم ♥♥♥♥♥ به نام خدایی که ماهی کوچک قرمز را محتاج دریای بی کران آبی کرد... ♥♥♥♥♥ رَّبِّ أَدْخِلْنِي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِي مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَل لِّي مِن لَّدُنكَ سُلْطَانًا نَّصِيرًا (80/اسراء) پروردگارا ! مرا در هر کاری به درستی وارد کن و به درستی خارج ساز واز جانب خود برایم حجتی یاری بخش پدید آور ! ♥♥♥♥♥ اَللّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَنِ صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلى آبائِهِ في هذِهِ السّاعَةِ وَ في كُلِّ ساعَةٍ وَلِيّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً و َناصِراً وَ دَليلاً وَ عَيْناً حَتّى تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فيها طَويلاً ♥♥♥♥♥ اللّهُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ الْحَیُّ الْقَیُّومُ لاَ تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَ لاَ نَوْمٌ لَّهُ مَا فِی السَّمَاوَاتِ وَمَا فِی الأَرْضِ مَن ذَا الَّذِی یَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلاَّ بِإِذْنِهِ یَعْلَمُ مَا بَیْنَ أَیْدِیهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَ لاَ یُحِیطُونَ بِشَیْءٍ مِّنْ عِلْمِهِ إِلاَّ بِمَا شَاء وَسِعَ کُرْسِیُّهُ السَّمَاوَاتِ وَ الأَرْضَ وَ لاَ یَؤُودُهُ حِفْظُهُمَا وَ هُوَ الْعَلِیُّ الْعَظِیمُ *(۲۵۵)* لاَ إِکْرَاهَ فِی الدِّینِ قَد تَّبَیَّنَ الرُّشْدُ مِنَ الْغَیِّ فَمَنْ یَکْفُرْ بِالطَّاغُوتِ وَ یُؤْمِن بِاللّهِ فَقَدِ اسْتَمْسَکَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقَیَ لاَ انفِصَامَ لَهَا وَاللّهُ سَمِیعٌ عَلِیمٌ *(۲۵۶)* اللّهُ وَلِیُّ الَّذِینَ آمَنُواْ یُخْرِجُهُم مِّنَ الظُّلُمَاتِ إِلَی النُّوُرِ وَالَّذِینَ کَفَرُواْ أَوْلِیَآؤُهُمُ الطَّاغُوتُ یُخْرِجُونَهُم مِّنَ النُّورِ إِلَی الظُّلُمَاتِ أُوْلَئِکَ أَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فِیهَا خَالِدُونَ *(۲۵۷)*..... صدق الله العّلی العّظیم ♥♥♥♥♥ اللَّهُمَّ صَلِّ علی ، علی بْنِ موسي الرِّضَا مرتضي الامام التَّقِيَّ النَّقِيَّ وَ حُجَّتِكَ علی مِنْ فَوْقِ الارض وَ مَنْ تَحْتِ الثري الصِّدِّيقُ الشَّهِيدُ صلاه كَثِيرُهُ تامه زاكيه متواصله متواتره مترادفه كَأَفْضَلِ ماصليت عَلَيَّ أَحَدُ مِنْ اوليائک... پرودگارا، ‌ بر علي بن موسي الرضاي برگزيده ،‌ درود و رحمت فرست . آن پيشواي پارسا و منزه و حجت تو بر هر كه روي زمين و زير خاك است. بر آن صديق شهيد درود و رحمت فراوان فرست، ‌درودي كامل و بالنده و از پي هم و پياپي و پي در پي، ‌همچون برترين و درود و رحمتي كه بر هريك از اوليائت فرستادي. ♥♥♥♥♥ خیالت راحت ! من همان منم ؛ هنوز هم در این شب های بی خواب و بی خاطره، میان این کوچه های تاریک پرسه می زنم اما به هیچ ستاره ی دیگری سلام نخواهم کرد.. ♥♥♥♥♥ سکوتم را نکن باور..... من آن آرامش سنگین پیش از مرگ توفانم..... من آن خرمن ..... من آن انبار باروتم...... که با آواز یک کبریت آتش می شوم یکسر.... ♥♥♥♥♥ 09141050409