دراین میان کنترل فشار خون و دیابت از اهمیت خاصی برخوردار است .بیمارانی که مبتلا به دیابت هستندباید بدانند در صورتی که عوامل خطردیگری هم نداشته باشند باز شرایط برایشان سخت تر و وسیع تر خواهد بود.
عامل خطر دیگر چربی خون بالا است که باید از داروهای کاهش چربی خون استفاده و از مصرف چربی های مضر با ترانس بالا جدأ خودداری شود.
استعمال دخانیات به ویژه سیگار به عنوان یک عامل خطر جدی که در جامعه شیوع فراوانی دارد شانس ابتلا به گرفتگی عروق را افزایش می دهد.
نکته دیگر در مورد چاقی و بی تحرکی است که در گذشته به آن اهمیت زیادی داده نمی شد. اما امروزه ثابت شده که چاقی و بی تحرکی 2عامل تهدید کننده سلامتی افراد جامعه محسوب می شود.
به طور کلی اگر فردی فاکتورهای خطر را داشته باشد بیشتر از سایر افراد عادی جامعه در دام گرفتگی های عروقی می افتد.
خانم ها در ابتلا به گرفتگی های عروقی تا قبل از سن یائسگی نسبت به آقایان در شرایط بهتری قرار دارند اما در صورت ابتلا به دیابت و استعمال دخانیات، بیشتر از مردان گرفتار گرفتگی عروق می شوند.
پس به طور کلی با حدف تمامی فاکتورهای خطر از زندگی در حقیقت از تنگی های عروقی پیشگیری می شود.حال آنکه که درصورت تنگیعروق، سکته های مغزی- قلبی و همچنین نارسایی های کلیه ایجاد می شود.
در حال حاضر امید به زندگی در ایران افزایش یافته اما در صورتی که این فاکتورهای خطر به طور کامل حذف و یا کنترل می شد سن امید به زندگی بیشتر هم می شد.
دکتر فریدون نوحی- رئیس انجمن قلب ایران ورئیس بیمارستان قلب شهید رجایی