جام خانواده؛
سوزش معدهای که در نتیجه خوردن غذا در ساعات پایانی شب باشد، مانع خواب آرام شما در طول شب میشود. اگر شما جزو آن دسته از افرادی هستید که اخبار مربوط به سلامت و تناسب اندام را پیگیری میکنند، حتماً تاکنون بارها از پزشکان و متخصصان تغذیه شنیدهاید که باید شام را پیش از ساعت ۷ شب خورد. اما در زندگی روزانه، به دلایل گوناگون از جمله ترافیک یا سایر مشغلهها، معمولاً اکثر ما این قانون را رعایت نمیکنیم، اما به راستی فواید خوردن شام در ساعات اولیه شب، به جز تناسب اندام و کاهش وزن چیست؟ در ادامه مطلب، به برخی فواید رعایت این قانون اشاره میکنیم.
۱- کمک به کنترل وزن
در ساعات پایانی روز، معمولاً افراد میل به خوردن غذاهای پرکالری و از لحاظ غذایی کم ارزش دارند که عموماً هم در خوردن آنها زیادهروی میکنند. همچنین اگر شما در طول روز وعدهای را حذف کرده باشید یا خوردن شام را به تأخیر اندازید، برای سیر شدن خود حجم بیشتری غذا میخورید و در نتیجه کالری بیشتری دریافت میکنید. همه این موارد زمانی که با حذف وعده بعدی – یعنی وعده صبحانه – همراه شود، منجر به عکسالعمل بدن شما به هورمون انسولین ترشحشده میشود که نتیجه آن افزایش ذخیرههای چربی در بدن و اضافهوزن خواهد بود.
۲-کاهش سوزش معده
سوزش معده یا قلب نوعی حس گرفتگی در سینه، درست پشت قفسه سینه است که ممکن است با خم شدن یا دراز کشیدن بدتر شود. به گفته متخصصان، یکی از راههای جلوگیری از ایجاد این سوزش، پرهیز از خوردن وعدههای غذایی حجیم و پرچرب در ساعات پایانی شب است. خوردن شام در ساعات اولیه شب به دستگاه گوارش شما زمان کافی برای هضم غذا را میدهد و خطر افزایش اسید معده و برگشت اسید به مری را به میزان قابلتوجهی کاهش میدهد. این واقعه که متخصصان آن را با عنوان رفلاکس اسید معده میشناسند، معمولاً با سوزش معده و قلب همراه است. دراز کشیدن پس از خوردن غذا سوزش معده و برگشت اسید را بیشتر میکند. به همین دلیل وجود چند ساعت فاصله زمانی بین خوردن غذا و دراز کشیدن میتواند در کاهش سوزش معده بسیار موثر باشد.
۳- خوابی آرامتر
سوزش معدهای که در نتیجه خوردن غذا در ساعات پایانی شب باشد، مانع خواب آرام شما در طول شب میشود. دل درد نیز یکی دیگر از مشکلاتی است که هنگام خواب برای فردی که دیروقت شام خود را میل کرده است به وجود میآید. مصرف بیش از حد مایعاتی مانند آب، نوشابه، شیر یا حتی غذاهای آبدار مانند سوپ باعث میشود شما مجبور شوید در طول شب چندین بار برای خالی کردن مثانه خود از خواب بیدار شوید، اما توجه داشته باشید که رفتن به رختخواب با معده خالی و با گرسنگی نیز به هیچوجه توصیه نمیشود و این موضوع نیز میتواند به نوبه خود در خواب اختلال ایجاد کند. به همین دلیل متخصصان توصیه میکنند افراد قبل از خواب یک میانوعده کم حجم و سبک مصرف کنند. غلات آماده مصرف همراه با شیر کم چرب، یا ماست با کمی نان، از جمله گزینههای مناسب هستند.
۴- انرژی بیشتر
شروع روز با یک صبحانه خوب و کامل و خوردن وعدههای مقوی در طول روز نه تنها میزان انرژی شما را افزایش میدهد، بلکه عملکرد مغز و اعصاب را نیز بهبود میبخشد، اما به تعویق انداختن وعدههای غذایی نه تنها انرژی شما را کاهش میدهد، بلکه باعث پایین آمدن قند خون شما نیز میشود و احساس خستگی و کسلی را برای شما ایجاد میکند. برای پیشگیری از چنین وضعیتی، سعی کنید وعدههای اصلی و میانوعدههای خود را به موقع و منظم مصرف کنید. یکی دیگر از دلایل افزایش انرژی ناشی از خوردن شام در ساعات اولیه شب، آرامش بیشتری است که فرد هنگام خواب تجربه میکند. خواب آرام شب قبل، باعث افزایش انرژی در روز بعد شده و انگیزه فرد برای ورزش و کنترل وزن بیشتر میشود.
چند راهکار برای کاهش میل به خوردن در ساعات پایانی شب
_ درست پس از شام دندانهای خود را مسواک بزنید. این کار هم برای بهداشت دهان و دندان شما مناسب است، هم مزه خمیردندان طعم غذاهایی که بعد از آن خورده میشود را تغییر میدهد و در نتیجه میل به خوردن غذا را کاهش میدهد.
_ دم نوشهای گیاهی بنوشید. اگر دوست دارید هنگام تماشای تلویزیون یا گشت و گذار در اینترنت یک چیزی بخورید، دم نوش گیاهی بنوشید. با این کار هم به اصطلاح دهانتان مشغول است، هم کالری اضافی وارد بدن خود نمیکنید و هم از خواص متعدد دمنوشهای گیاهی بهرهمند میشوید.
_ برای صرف شام زمان تعیین کنید و حتی میتوانید ساعت خود را کوک کنید تا مثلاً یک ساعت قبل از ساعت ۷ شب به شما یادآوری کند که برای خوردن شام خود یک ساعت دیگر بیشتر فرصت ندارید.
_ برنامه غذایی خانواده را در صورت لزوم تغییر دهید. شاید لازم باشد به دلیل مشغله کاری اعضای خانواده، از قبل برای نوع و ساعت شام برنامهریزی کنید.